CS | EN

Joomla!: Jak vytvořit dynamický XML sitemap

Potřebujete vytvořit dynamický sitemap pro váš web v redakčním systému Joomla? Mám pro vás tip na rozšíření Joomla! - komponentu XMAP, která je zcela zdarma a umožní vám vytvořit velice snadno sitemap (mapu stránek), kterou můžete přidat do svého webmaster účtu u Google a tím urychlit indexaci svých webových stránek.

A to není vše! V tomto článku se dozvíte nejen jak vytvořit XML sitemap pro Google, ale i jak z něj udělat XML soubor, který můžete nahrát do rootu instalace svých www stránek, aby z toho měl něco i Seznam.cz a ostatní vyhledávače.

webhosting WEDOS

Nejlevnější povinné ručení

Instalace komponenty XMAP pro tvorbu sitemapu (mapy stránek)

Začněte tím, že si stáhnete komponentu XMAP ze stránek Joomla!.

Komponenta XMAP se instaluje stejně jako jakékoliv jiné rozšíření Joomla! - jděte do Správce rozšírení (Template Manager), vyberte soubor s komponentou a dejte instalovat.

Jak vytvořit sitemap (mapu stránek) s komponentou XMAP?

1. Jděte do menu Komponenty (Components) a klikněte na XMAP.

2. Pomocí tlačítka + Add menus vyberte všechna menu na vašem webu, která chcete zahrnout do mapy stránek a klikněte na tlačítko "Save".

xmap nastaveni

Stránky sitemap v XML, HTML, sitemap novinek a obrázků najdete v políčkách níže.

Obsah pole XML Sitemap můžete rovnou přidat ve svém webmaster účtu na Google (viz níže) a také z něj můžete vytvořit soubor sitemap.xml, který potřebujete vložit do rootu instalace vašeho webu.

Jak přidat sitemap do webmaster účtu na Google?

1. Přihlaste se do svého webmaster účtu na Google. Pokud jej ještě nemáte, ale máte třeba Gmail, se ani nemusíte znovu registrovat.

2. Klikněte na tlačítko "Přidat stránky".

google pridat stranky

3. Zadejte URL webu a klikněte na tlačítko "Pokračovat".

pridat url

4. Vyberte si metodu ověření, že jste vlastníkem webu. Osobně nejradši používám v záložce Alternativní metody Přidání značky metadat, které se přidávají do hlavičky webu, nebo Google Analytics. Každopádně je jedno, co si zvolíte. Poté, co to vložíte do html kódu nebo na server, kliknětě na tlačítko "Ověřit".

5. Poté, co úspěšně ověříte svůj web klikněte na tlačítko "Pokračovat".

google overeni webu uspesne

6. V řídícím panelu Nástrojů pro webmastery klikněte vpravo dole na tlačítko "Odeslat soubor Sitemap".

odeslat sitemap

7. Opět klikněte na tlačítko "Odeslat soubor Sitemap".

odeslat sitemap google

8. Zkopírujte z nastavení komponenty XMAP část URL sitemapu za lomítkem a vložte ji do pole, které vyskočí. Opět klikněte na tlačítko "Odeslat soubor Sitemap".

xmap sitemap google

9. Uvidíte potvrzení odeslání sitemapu Googlu.

sitemap odeslan

10. V levém menu klikněte na položku "Řídící panel" a vpravo dole uvidíte zeleně odškrtnuto, že jste úspěšně přidali sitemap.

Jak vytvořit soubor sitemap.xml?

Poté, co jste si vytvořili sitemap pomocí komponenty XMAP, můžete si jednoduše vytvořit XML soubor sitemap.xml, který potřebujete vložit do rootu instalace webu.

1. Je to jednoduché - otevřete odkaz v poli XML, dejte pravým tlačítkem zobrazit zdrojový kód stránky.

2. Zkopírujte veškerý obsah do svého editoru html a nebo i obyčejného notepadu.

3. Uložte soubor s příponou XML.

4. Hotovo, teď už jen stačí nahrát tento soubor do rootu instalace (adresář na webhostingu, ve kterém je instalace Joomla! pro váš web).

Ověřit si, zda máte sitemap správně umístěn můžete třeba na webu SEO Servis, když ve výsledcích SEO Servis kliknete na procenta výsledku.

Tento XML soubor bohužel dynamický není, tak je potřeba ho po přidání nových stránek a položek v menu vždy aktualizovat a opět nahrát do rootu.


pridej.cz

Líbil se vám tento článek?

Staňte se fanoušky SEO blogu StaWEBnice na Facebooku a neuniknou vám ani další články. Budeme rádi, pokud je budete dále sdílet!


Vytisknout   E-mail

Jsme tým ajťáků, které jejich práce baví a doufáme, že je to vidět. Milujeme redakční systémy Joomla!WordPress a eshop VirtueMart, ale pomůžeme vám i se SEO a texty pro web nebo správou sociálních sítí a PPC kampaní.

Našimi zákazníky jsou drobní živnostníci, malé a střední firmy, školy, ale i stavební firmy s milionovými obraty v České republice i v zahraničí. Baví nás pomáhat lidem plnit jejich sny, ať už jím je vlastní blog nebo prodej výrobků či služeb...


Ochrana soukromí | Mapa stránek

Slovy našich klientů

Flexibilita, rychlost a vstřícnost, to byl můj první dojem při zahájení spolupráce se StaWEBnice.

Oceňuji zejména sqělé a moderní návrhy řešení a jejich bezproblémovou implementaci na našich webech.

V současné době nám spravují 4 weby a jsme maximálně spokojeni.

Zavolejte nám

Napište nám na

Zastavte se za námi

Hojerova 1647/2, Kuřim

Napište nám
můžete ještě napsat 2000 znaků