CS | EN

Co je to Page Rank, S-rank a Jyxo Rank?

Vyhledávače Google a Seznam určují pozice webové stránky ve výsledcích vyhledávání podle vlastního hodnotícího systému, kterým se říká odkazové ranky. Tyto ranky obsahují soubor různých hodnocení stránek, např. podle počtu zpětných odkazů, které vedou na webovou stránku nebo podle relevance a dalších faktorů.

Každá jednotlivá stránka webu má svůj vlastní pagerank, srank a jyxo rank, který se může lišit od ostatních stránek na doméně.

Nejlevnější povinné ručení

Obsah článku:

Co je to PageRank?

PageRank je v podstatě algoritmus vyjadřující hodnověrnost www stránky na stupnici od 0 do 10. Umístění stránky ve výsledcích vyhledávání Google pak závisí mimo jiné na výši PageRanku.

Autory původního algoritmu PageRanku jsou zakladatelé vyhledávače Google - Lawrence Page a Sergey Brin. PageRank je pojmenován právě po jednom z nich - Lawrenci Pageovi.

Zpět na obsah článku

Jak se počítá PageRank?

PageRank vychází z Kandall-Weiovy teorie hodnocení, která se zabývá porovnáváním významu lidí a věcí na základě vlivu, který na sebe vzájemně mají. Zjednodušeně řečeno, když vám někdo, koho si vážíte, např. váš vysokoškolský profesor, doporučí knihu, bude to mít pro vás větší váhu, než když vám ji doporučí někdo, s kým jste jel vlakem a vůbec ho neznáte.

Page Rank vyjadřuje, kolik stránek, které jsou hodnoceny podle toho samého vzorce na onu stránku odkazuje. Každé stránce je přiřazeno určité hodnocení, které vyjadřuje její "hodnověrnost", a ona pak část této hodnověrnosti předává stránkám, na které odkazuje.

Množství předaného pageranku klesá s množstvím odkazů na stránce, např. má-li stránka pagerank 2 a odkazuje jen na jednu stránku, předá jí 2, zatímco když odkazuje na dvě stránky, předá jí jen 1 - viz schéma předávání pageranku. Jde o relativní hodnotu, která se časem mění, jak se mění pagerank každé stránky.

PageRank je zajisté důležitým, avšak ne jediným faktorem určujícím pozici stránky ve výsledcích vyhledávání. Relevance stránky po zadání klíčového slova do vyhledávače určuje Google pomocí více než 200 různých faktorů. Ve finále je stejně nejdůležitějším měřítkem úspěšnosti vaší www stránky počet návštěvníků, kteří patří do vaší cílové skupiny, tj. koupí si váš produkt nebo službu.

schema predavani pageranku
Zdroj: Velký průvodce SEO.*

Zpět na obsah článku

Rozšířené mýty o PageRanku

  • Čím vyšší pagerank, tím vyšší umístění ve výsledcích vyhledávání
  • Čím více odkazů, tím vyšší pagerank
  • PageRank se nemění, případně může jen růst
  • Vysoký Google Toolbar Pagerank je vaše aktuální hodnocení Googlu
  • Cílem seo optimalizace je Vysoký pagerank

Zpět na obsah článku

Co je to S-Rank?

Vlastní hodnocení stránek má i Seznam.cz, nazývá se S-rank. Podobně jako Page Rank, S-rank vyjadřuje důležitost každé www stránky na českém internetu.

Algoritmus S-Ranku počítá jak s odkazy, které na stránku vedou, tak s odkazy, které vedou ze stránky na jiné webové stránky.

Zpět na obsah článku

Jak se počítá S-rank?

Přesný výpočet S-ranku je přísně střeženým tajemstvím, nicméně ví se, že S-rank se vypočítává váženou nelineární kombinací různých veličin, v nichž hlavní roli hrají převážně off-page faktory. Výpočet Sranku se podobá algoritmu Hubs & Authorities od Jona Kleinberga, s tím, že je upraven i pro netématické množiny sránek.

Princip Hubs & Authorities totiž rozlišuje dva typy stránek - rozcestníky (hubs), což jsou stránky, které odkazují na mnoho autorit, nebo autority, což jsou stránky, na které odkazuje mnoho rozcestníků. Algoritmus, který sleduje, nakolik je stránka autoritou a nakolik je egocentrická se nazývá HITS. Obě hodnoty se vzájemně podporují.

Zpět na obsah článku

Co je to Jyxo Rank?

Svůj rank má i vyhledávač Jyxo. Jeho způsob hodnocení stránek podle odkazů se počítá na základě všech odkazů v databázi. Zohledňuje i to, kdo na danou stránku odkazuje. Existují-li tři odkazy na nějakou stránku, sečtou se poměrné části z hodnocení odkazujících stránek, a z nich se složí hodnocení odkazované stránky. Jyxo také provádí analýzu odkazujících stránek z hlediska toho, co mají společného, a v čem se liší - zkoumá domény a IP adresy, a preferuje hodnocení několika nezávislými zdroji.

Zpět na obsah článku

Jak zvýšit Pagerank, Srank a Jyxo Rank?

Stejně jako Page Rank, i S-rank a Jyxo Rank se počítá automaticky a není snadné je ovlivnit. Můžete si ale pomoci, když budete dělat následující:

  • Získávejte odkazy z tématicky příbuzných stránek s vysokými ranky
  • Odkazujte na tématicky související stránky na jiných www stránkách
  • Do odkazů vkládejte klíčová slova související s obsahem stránky
  • Tvořte unikátní obsah stránek bohatý na hledaná klíčová slova

Zpět na obsah článku

Ztrácím PageRank, S-rank nebo Jyxo Rank jeho předáváním?

Tím, že na svou stránku umístíte odkazy na jiné stránky o svůj PageRank a S-rank nepřijdete, ale čím kvalitnější, jinými slovy čím více budou souviset s tématem vaší stránky, tyto odkazy budou, a čím vyšší budou mít ranky, tím lépe, jak již bylo vysvětleno výše v odstavci věnovaném S-ranku.

Zároveň je dobré prolinkovat vzájemně jednotlivé stránky vašeho webu, resp. odkazovat aspoň na domovskou stránku (což v podstatě dělá menu). Můžete si tak trochu zvýšit rank domovské stránky.

Otázkou ale je, zda je dobré mít koncentrované ranky na úvodní stránce. Rozhodně se to vyplácí ve vysoce konkurenčních oborech, kde je malý počet klíčových slov. Většinou se naopak vyplatí ranky rozložit na více stránek celého webu.

Myslete na to, až se budete věnovat linkbuildingu - čili získávání zpětných odkazů pro váš web.

Zpět na obsah článku

Jak dlouho trvá přiřazení PageRanku, S-ranku a Jyxo Ranku?

Google aktualizuje hodnoty PageRanku 4x do roka, takže záleží, jak se zrovna trefíte s publikací webu, můžete si počkat až 3 měsíce, než vůbec nějaký získáte. Na jednu stranu vám to dá nějaký čas na budování zpětných odkazů, na druhou stranu si s vámi málokdo bude chtít vyměnit zpětný odkaz, dokud sami žádný rank nemáte.

Seznam je o něco rychlejší, ale taky si počkáte. Zdaleka nejrychlejší je Jyxo, který vám přiřadí rank třeba už po třech dnech, což vás ale vzhledem k tomu, že se ve srovnání se Seznamem a Googlem tolik nepoužívá k hledání, může tak maximálně zahřát u srdce...

Zpět na obsah článku

Kde zjistím PageRank, S-rank a Jyxo Rank své stránky?

Page Rank můžete zjistit, když budete používat Google Toolbar, ale nepodporuje všechny prohlížeče. Já osobně používám stránku rank.webatlas.cz, kde najdete hodnotu všech tří ranků - Google Pagerank, S-rank i Jyxorank najednou, nebo ranky.cz.

Zpět na obsah článku

Co je to PageRank a SRank - Zdroje

* KUBÍČEK, MICHAL: Velký průvodce SEO, s. 43 - 46. Computer Press. 2008. 1. vydání.
Jakpsatweb.cz: Google PageRank - vzorec, vysvětlení a odpovědi


pridej.cz

Google


Vytisknout   E-mail

Jsme tým ajťáků, které jejich práce baví a doufáme, že je to vidět. Milujeme redakční systémy Joomla!WordPress a eshop VirtueMart, ale pomůžeme vám i se SEO a texty pro web nebo správou sociálních sítí a PPC kampaní.

Našimi zákazníky jsou drobní živnostníci, malé a střední firmy, školy, ale i stavební firmy s milionovými obraty v České republice i v zahraničí. Baví nás pomáhat lidem plnit jejich sny, ať už jím je vlastní blog nebo prodej výrobků či služeb...


Ochrana soukromí | Mapa stránek

Slovy našich klientů

Flexibilita, rychlost a vstřícnost, to byl můj první dojem při zahájení spolupráce se StaWEBnice.

Oceňuji zejména sqělé a moderní návrhy řešení a jejich bezproblémovou implementaci na našich webech.

V současné době nám spravují 4 weby a jsme maximálně spokojeni.

Zavolejte nám

Napište nám na

Zastavte se za námi

Hojerova 1647/2, Kuřim

Napište nám
můžete ještě napsat 2000 znaků