CS | EN

Jak si linkbuildingem neuškodit

V nedávné době se hon za kvalitními zpětnými odkazy natolik rozbujel, že netrvalo dlouho a Google opět přišel s protiútokem. Jestli donedávna fungoval nákup zpětných odkazů, např. z tématicky příbuzných webů nebo publikování PR článků kde se dalo, dnes je tomu jinak.

Na jaře provedl Google razii a vyřadil z indexu 6000 blogů prodávajících zpětné odkazy. A to není vše. Google penalizoval také ty, kteří od těchto webů zpětné odkazy nakupovali. Objevily se i praktiky, kdy konkurence naschvál nakupovala zpětné odkazy ze špatných zdrojů pro weby svých konkurentů, aby tak došlo k vyřazení jejich webů z indexu.

Nákup zpětných odkazů coby neférová SEO praktika

Google označuje nakupování zpětných odkazů jako tzv. black-hat SEO praktiku. Tak označuje Google praktiky, jejichž účelem je manipulace s PageRankem nebo hodnocením stránek ve výsledcích vyhledávání viz nápověda pro Webmastery na Google.

Mezi nekalé seo praktiky Google počítá např.:

  • Nákup a prodej odkazů předávajících PageRank

    Sem počítá nejen prodej ale i výměnu odkazů za zboží či služby nebo posílání dárků za to, že o nich někdo píše a vkládá do takového článku odkaz.

  • Nadměrná výměna odkazů

    Všeho moc škodí. Neprospějete si např. tzv. partnerskými stránkami.

  • Rozsáhlé marketingové články

    Nebo kampaně, ve kterých v uživatelé v příspěvcích uvádějí odkazy na klíčová slova.

  • Automatizované vytváření odkazů

    K vytváření odkazů na web nelze používat ani programy či služby, které automaticky takové odkazy vkládají do webů (roboti).

  • Textové reklamy předávající PageRank

  • Advertorialy (PR články)

    Využívání tzv. advertorialů (kombinace reklamy a článků - jinými slovy PR články) nebo klasické reklamy, která využivá odkazy předávající ranky.

  • Odkazy s optimalizovanými texty odkazu

    Např. pokud máte článek plný odkazů na klíčových slovech důležitých pro webovou stránku, na kterou odkazují.

  • Odkazy ve špatných seznamech a bookmarkovacích webech

  • Odkazy vložené do různých widgetů

  • Sitewide odkazy

    Např. odkazy v patičkách či sloupcích sdílených napříč celým webem.

  • Odkazy na fórech

    Odkazy v příspěvcích ve fórech nebo v podpisech u příspěvků.

  • Placené kampaně (PPC), které předávají PageRank.

Pokud někde potřebujete dát odkaz a nechcete být penalizováni, přidejte mu parametr rel="nofollow" nebo přesměrujte odkazy na mezistránku, která je zablokovaná pro vyhledávače pomocí souboru robots.txt.

Jak správně dělat linkbuilding

Budovat zpětné odkazy jde i poctivě. Jak se říká "je to sice dál, ale za to horší cesta". V ideálním případě, pokud vytvoříte kvalitní obsah, lidé na něj budou odkazovat. Proto má větší smysl přidávat na váš web unikátní (originální) a zajímavé články související s tématem vašeho webu, a to dostatečně pravidelně. Ten pak dál sdílet např. na sociálních sítích, emailem atd.

Chytrý nákup zpětných odkazů

Další možností je "nakupovat od těch, kteří odkazy neprodávají". Jinými slovy, pokud se vám podaří např. vyměnit, nebo koupit PR článek na webu, který běžně články odkazy na externí weby do svého obsahu nepřidává, má takový odkaz mnohem vyšší hodnotu, než odkaz z webu, který se PR články jen hemží.

Výměna PR článků

Pokud nemáte fondy na nákup zpětných odkazů, může být pro vás řešením výměna. A to ideálně 3-way, pokud máte více webových stránek. V praxi to může fungovat tak, že výměnou za publikaci článku s odkazem na vaše webové stránky umístíte třeba do sekce novinky článek s odkazem na web partnera.

Google


Vytisknout   E-mail

Jsme tým ajťáků, které jejich práce baví a doufáme, že je to vidět. Milujeme redakční systémy Joomla!WordPress a eshop VirtueMart, ale pomůžeme vám i se SEO a texty pro web nebo správou sociálních sítí a PPC kampaní.

Našimi zákazníky jsou drobní živnostníci, malé a střední firmy, školy, ale i stavební firmy s milionovými obraty v České republice i v zahraničí. Baví nás pomáhat lidem plnit jejich sny, ať už jím je vlastní blog nebo prodej výrobků či služeb...


Ochrana soukromí | Mapa stránek

Slovy našich klientů

Flexibilita, rychlost a vstřícnost, to byl můj první dojem při zahájení spolupráce se StaWEBnice.

Oceňuji zejména sqělé a moderní návrhy řešení a jejich bezproblémovou implementaci na našich webech.

V současné době nám spravují 4 weby a jsme maximálně spokojeni.

Zavolejte nám

Napište nám na

Zastavte se za námi

Hojerova 1647/2, Kuřim

Napište nám
můžete ještě napsat 2000 znaků