CS | EN

Jak instalovat Joomla! na webhosting

V předchozím článku jsme si řekli, jak zvolit webhosting, který podporuje redakční systém Joomla! a tentokrát si ukážeme, jak nainstalovat Joomla! na webhosting. Jako příklad použijeme automatickou instalaci Joomla! na webhosting Hostmonster, který umožňuje jednoduchou instalaci Joomla! přímo v rozhraní a manuální instalaci Joomla! na webhosting pomocí FTP na příkladu českého webhostingu WEDOS.

Nejlevnější povinné ručení

Automatická instalace Joomla!

Webhosting Hostmonster umožňuje jednoduchou instalaci Joomla! po příhlášení do Control Panelu. Pokud máte webhosting u Hostmonster nebo si jej chcete zřídit, můžete postupovat podle těchto instrukcí. Je možné, že podobný systém používají i jiné webhostingy.

1. Přihlašte se do Control Panelu na webhostingu Hostmonster.

2. Klikněte na ikonu Joomla! v tabulce Simple Scripts.

Joomla simple scripts

3. Klikněte na tlačítko "Install".

Install Joomla

4. Zvolte verzi Joomla!, pak doménu nebo subdoménu, kam ji chcete instalovat. Nezaškrtávejte pole nabízející instalaci ukázkových dat, zbytečně byste je pak museli mazat. Tato volba je k tomu, abyste si mohli prohlédnout, jak vypadá kompletně vytvořený web v Joomla!. Vložte název vašich webových stránek (bude se ukazovat v horní záložce okna na domovské stránce vašeho webu. Zvolte si login a heslo nebo jej nechte vygenerovat automaticky. Zaškrtněte pole "Automatically create a new database". Pak zaškrtněte souhlas s podmínkami a klikněte na tlačítko "Complete".

Instalace Joomla

A je hotovo! Teď už se můžete vrhnout na tvorbu www stránek v Joomla!. Do administrace webu se dostanete na adrese vaší domény s administrator za lomítkem. Např. http://www.stawebnice.com/administrator. Login a heslo je to, které jste si nastavili v předchozím kroku.

Manuální instalace Joomla!

Manuální instalace Joomla! dá trochu více práce a vyžaduje také trochu více počítačových znalostí, např. nastavení FTP připojení apod.

Pro názornost předvedu instalaci Joomla! na český webhosting WEDOS.

Po založení webhostingu vám přijde email, který bude obsahovat různé přihlašovací údaje.

Jak založit databázi pro Joomla!

1. Přihlaste se do vašeho webhostingu. U WEDOSu je to na stránce https://client.wedos.com/home/. Nové databáze se tu vytváří a mažou v záložce Webhosting v levém menu. Poté zvolte v tabulce doménu, pro kterou chcete vytvořit databázi tím, že kliknete na její odkaz v tabulce.

2. V tabulce Databáze klikněte na odkaz "vytvořit novou".

vytvorit databazi

3. Do pole název vložte kombinaci malých písmen a čísel (max.7 znaků) a kliknět na tlačítko "vytvořit". Po chvíli vám na email zadaný při registraci webhostingu dojde email potvrzující vytvoření databáze, který bude obsahovat přihlašovací údaje důležité pro instalaci Joomla! na váš webhosting.

vytvorit databazi

Jak nainstalovat Joomla! na webhosting WEDOS

1. Stáhněte si instalační balíček Joomla! ze stránky www.joomla.org/download.html. POZOR! Stáhněte si jen balíčky, které mají v názvu Full Package. Tento balíček si rozbalte u sebe na počítači. Celý obsah pak nakopírujte přes FTP na váš webhosting. U WEDOSu do adresáře www. WEDOS umožňuje i nahrání celého zipu a rozbalení v rámci jeho rozhraní. V levém dolním menu je odkaz WebFTP. Přihlašte se pomocí přihlašovacích údajů pro FTP, které vám byla zaslány emailem.

wedos ftp

2. Klikněte na tlačítko "Nahrát".

wedos nahrat

3. V pravém sloupci klikněte na tlačítko "Vybrat soubor" a zvolte balíček s instalací Joomla!. Pak klikněte vlevo nahoře na zelenou fajfku.

wedos upload zip

4. Jděte na vaši doménu přes webový prohlížeč. Zobrazí se vám úvodní stránka instalace Joomla!. Zvolte si jazyk a klikněte nahoře na tlačítko "Další."

joomla instalace 1

5. Na další stránce překontrolujte údaje a klikněte na tlačítko "Další".

instalace joomla 2

6. Klikněte na tlačítko "Další".

instalace joomla 3

7. Vyplňte přihlašovací údaje z emailu, který jste obdrželi po vytvoření databáze.

joomla instalace 4

7. Zde nemusíte vyplňovat nic. Stačí kliknout na tlačítko "Další".

instalace joomla 5

8. Vyplňte jméno stránek, váš email a heslo. Neklikejte na tlačítko instalovat ukázková data. Klikněte na tlačítko "Další".

instalace joomla 6

9. Klikněte na tlačítko "OK".

instalace joomla 7

10. Jděte přes FTP klienta do složky, kam jste instalovali Joomla! a smažte složku Installation nebo ji přejmenujte. Poté můžete kliknout na tlačítko "Správce", které vám otevře stránku s administrací vašeho webu, na kterou se dostanete i tak, že za vaši doménu zadáte slovo administrator jako např. http://www.stawebnice.com/administrator. Zde se pak můžete přihlásit pomocí vašeho emailu a hesla, které jste si zvolili v předchozím kroku.

Hotovo! Můžete začít s tvorbou stránek v redakčním systému Joomla!


pridej.cz

Vytisknout   E-mail

Jsme tým ajťáků, které jejich práce baví a doufáme, že je to vidět. Milujeme redakční systémy Joomla!WordPress a eshop VirtueMart, ale pomůžeme vám i se SEO a texty pro web nebo správou sociálních sítí a PPC kampaní.

Našimi zákazníky jsou drobní živnostníci, malé a střední firmy, školy, ale i stavební firmy s milionovými obraty v České republice i v zahraničí. Baví nás pomáhat lidem plnit jejich sny, ať už jím je vlastní blog nebo prodej výrobků či služeb...


Ochrana soukromí | Mapa stránek

Slovy našich klientů

Flexibilita, rychlost a vstřícnost, to byl můj první dojem při zahájení spolupráce se StaWEBnice.

Oceňuji zejména sqělé a moderní návrhy řešení a jejich bezproblémovou implementaci na našich webech.

V současné době nám spravují 4 weby a jsme maximálně spokojeni.

Zavolejte nám

Napište nám na

Zastavte se za námi

Hojerova 1647/2, Kuřim

Napište nám
můžete ještě napsat 2000 znaků